Arte e spettacolo

The picture of Dorian Gray PDF

Oscar The picture of Dorian Gray PDF, en voor het eerst uitgebracht in Engeland in 1890. The Picture of Dorian Gray begon als een korte roman, gepubliceerd in het julinummer 1890 in Lippincott’s Monthly Magazine. Het verhaal onderging een paar grote veranderingen voor de uiteindelijke publicatie, waarvan sommige tot vandaag de dag bewaard zijn gebleven.


Författare: Oscar Wilde.

”But beauty, real beauty, ends where an intellectual expression begins.” In versione integrale, i più grandi classici della letteratura angloamericana in lingua originale. Le opere sono accuratamente commentate e riportano la biografia dei singoli autori.

Hoewel het boek door vroege critici veroordeeld werd als moreel en geestelijk verdorven, zei Wilde erover dat het wel degelijk een zedenles bevatte: “Alle overdaad brengt evenals onthouding zijn eigen straf teweeg. All excess, as well as all renunciation, brings its own punishment. Dorian Gray is een knappe, naïeve jongeman die in Engeland woont. Een vriend van hem, Basil Hallward, is schilder en maakt een perfect portret van hem.

Dorian wenst dat hij altijd zo knap zou blijven, en dat het schilderij in zijn plaats ouder zou worden. Dorian wordt verliefd op een actrice, Sibyl Vane, en gaat naar een aantal van haar toneeluitvoeringen. Hij vraagt haar ten huwelijk maar nadat ze door haar drukkende liefde voor hem een avond slecht geacteerd heeft, wijst hij haar af en als hij de volgende dag zijn excuses aan wil gaan bieden hoort hij dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Hierna ziet Dorian dat zijn portret een vals trekje om de mond heeft gekregen.

Uiteindelijk vermoordt Dorian Basil in de kamer waar hij ook het schilderij bewaart, nadat hij Basil deels verantwoordelijk heeft gehouden voor zijn “eeuwige jeugd”. Na nog wat omzwervingen realiseert Dorian zich dat hij een nieuw leven moet beginnen, en hij gaat met een mes het schilderij te lijf. Zijn huishoudster hoort een luid kabaal, en gaat kijken wat er gebeurd is. In de kamer vindt ze het schilderij, dat weer is veranderd in zijn oorspronkelijke staat.

In de loop der jaren zijn van The Picture of Dorian Gray vele adaptaties voor toneel en speelfilm gemaakt en is er ook een opera gecomponeerd. Het personage Dorian Gray komt ook voor in de film The League of Extraordinary Gentlemen uit 2003, waarin hij wordt gespeeld door Stuart Townsend. In deze film beschermt het schilderij Dorian niet alleen tegen ouder worden, maar ook tegen elke vorm van verwondingen zodat hij werkelijk onsterfelijk is. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 18 aug 2018 om 20:59. Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.